Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-05-07@09:50:03 GMT

چرا به حضرت زهرا (س) «أم أبیها» می‌گویند؟

تاریخ انتشار: ۱۵ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۶۳۰۸۱۷

چرا به حضرت زهرا (س) «أم أبیها» می‌گویند؟


در کتاب مقاتل الطالبین و کشف الغمه آمده است که ام ‏ابی‌ها از کنیه ‏های حضرت فاطمه زهرا (س) است که پیامبر اکرم (ص) به آن حضرت می‏ فرمود: «ام ‏ابیها»؛ یعنی، مادر پدرش (مادر من). فهم حقیقت و واقع این مطلب که چرا پیامبر اکرم (ص) به حضرت فاطمه (س) ام‏ ابی‌ها می ‏فرمود، بسیار مشکل است، با این حال شاید بتوان در این رابطه نکاتی بیان کرد:

۱- اعراب در نامگذاری سه موضوع را مراعات می‌کردند: اسم، لقب و کنیه.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اسم مانند فاطمه، لقب مثل زهرا، کنیه مانند «ام ابیها». حضرت فاطمه (س) افزون بر نام، از چندین لقب و کنیه بهره‌مند است. انتخاب کنیه‌ها ممکن است به جهت خاصی باشد و یا نباشد.

رمز این نام گذاری ممکن است جهت اظهار محبت باشد، همان گونه که متداول است پدر در اظهار محبت نسبت به دخترش می‌گوید: مادرم، و نسبت به پسرش می‌گوید: بابایم، یعنی پیامبر جهت اظهار محبت به دخترش فرمود: تو مادر پدرت هستی.

۲- شاید بدین جهت باشد که در دوره غربت اسلام، حضرت با پدرش رفتاری داشت همانند رفتار مادر با فرزند (۱) و پیامبر (ص) نیز بسیار به دخترش علاقه‌مند بود، همانند رفتار فرزند نسبت به مادر. پیامبر (ص) دست فاطمه (س) را می‌بوسید. هر گاه به سفر می‌رفت آخرین کسی که با او خدا حافظی می‌کرد، حضرت فاطمه (س) بود و در بازگشت از سفر نخست از او دیدار می‌کرد. حضرت زهرا (س) مانند مادری دلسوز رسول خدا (ص) را در آغوش می‌گرفت، از او نگهداری می‌کرد، زخم هایش را مرهم می‌گذاشت و رنج‌ها و درد هایش را کاهش می‌داد. این گونه ابراز عواطف دو سو یه همانند ابراز عواطف مادر و فرزند است.

۳ - مادر هر چیزی اصل و اساس او است. ممکن است مقصود آن باشد که حضرت فاطمه اصل و اساس درخت رسالت است، چنان که در روایت آمده است: "شجره طیبه پیامبر اسلام (ص) ساقه اش علی و ریشه اش فاطمه، میوه اش فرزندان او و شاخ و برگش شیعیان حضرت می‌باشند". اگر ریشه درخت نباشد، درخت خشک می‌گردد و طراوت خود را از دست می‌دهد. حضرت زهرا (س) اگر نبود، درخت اسلام سرسبزی و نشاط خود را از دست می‌داد.

۴ - ممکن است بدان جهت باشد که، چون خداوند زنان پیامبر (ص) را به کنیه "ام المؤمنین" گرامی داشت، به ذهن خطور کند که آنان مهم‌ترین زنان روی زمین هستند، حتی از حضرت فاطمه (س) بالاترند، از این جهت حضرت رسول او را به "ام ابیها" خطاب کرد تا از این وسوسه‌ها و خطورات ذهنی جلوگیری کند؛ یعنی‌ای زنان پیامبر (ص) اگر شما به منزله مادران مؤمنان هستید، حضرت فاطمه به منزله مادر پیامبر (ص) است. (۲)

منابع:
۱ - زندگانی حضرت فاطمه (س) سید جعفر شهیدی، ص. ۴۰.
۲ - فاطمه زهرا شادمانی دل پیامبر (ص) احمد رحمانی همدانی، ص. ۲۶۷ - ۲۶۶.

منبع: پارسینه

کلیدواژه: حضرت زهرا ام ابیها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۶۳۰۸۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پایان پیکار‌های ووشو جوانان دختر مازندران در بابلسر

پیکار‌های ووشو جوانان دختر استان مازندران با شناخت نفرات و تیم‌های برتر در بابلسر به پایان رسید که در مجموع امتیازات تیمی آمل عنوان قهرمانی را کسب کرد و تیم‌های نور و عباس آباد به ترتیب بر سکوی دوم و سوم ایستادند.

در این دوره از مسابقات ۶۰ ووشوکار از شهر‌های مختلف استان در ۴ وزن به مدت یک روز در سالن ورزشی شهید قربانعلی اسماعیل زاده بابلسر رقابت کردند که نتایج انفرادی پیکار‌ها بدین شرح اعلام شد.

وزن ۴۸۔ کیلوگرم
مقام اول: فاطمه زهرا مالامیری
مقام دوم: مریم نائیجی
مقام سوم: کوثر سیاسرانی و بیتا گلپور

وزن ۵۲- کیلوگرم
مقام اول: یکتا ادیب
مقام دوم: غزل ایوبی
مقام سوم: ملیسا احمدی و زهرا سالارنیا

وزن ۵۶- کیلوگرم
مقام اول: ساغر حسین زاده
مقام دوم: فاطمه معصومه فلاح
مقام سوم: الینا حسن زاده و نازنین زهرا قزوینی

وزن ۶۰ کیلوگرم
مقام اول: بهار محمدزاده
مقام دوم: دینا کرد امیری
مقام سوم: زهرا خواجه و آیناز یدالله تبار

آئین اهدای جوایز نفرات برتر بخش انفرادی و تیمی با حضور مهدی خلیلی سوادکوهی رئیس هیات ووشو مازندران برگزار شد.

باشگاه خبرنگاران جوان مازندران ساری

دیگر خبرها

  • حضرت ابراهیم یک پیامبر ویژه است
  • برگزیدگان رویداد دانشجویی و دانش‌آموزی «گیم‌تایم» معرفی شدند
  • ساخت ١۵٠ هزار واحد مسکونی از ماه آینده آغاز می‌شود
  • مسجد و هویت‌بخشی به محله
  • تولد پنجاه و شش نوزاد از ابتدای امسال در بیمارستان کیش
  • برنامه های دهه کرامت حرم حضرت فاطمه معصومه (س) تشریح شد
  • پایان پیکار‌های ووشو جوانان دختر مازندران در بابلسر
  • آیت‌الله رمضانی: اسلام گنج وجودی انسان را معرفی می‌کند / ویژگی‌های مسلمان واقعی براساس روایات اهل‌بیت(ع)
  • جام جهانی تیراندازی| تیم میکس تفنگ ایران در جایگاه نهم ایستاد
  • اسامی دعوت شدگان به اردوی تیم ملی فوتسال بانوان