Web Analytics Made Easy - Statcounter

حجت الاسلام گلزاده برلزوم معاصرسازی اندیشه فاطمی تاکید کرد و گفت: هر مقداری که معرفت ما نسبت به حضرت فاطمه (س) افزایش یابد طبیعتا امکان الگوگیری ما از این بانوی بزرگوار بیشتر خواهد بود.

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان،  برای پیروی از زندگی هرکدام از معصومین (ع)، من‌جمله حضرت زهرا (س) نیازمند سرشاخه‌های اصلی و نوعی اسلوب‌شناسی و سبک‌شناسی هستیم که با شناخت آن‌ها بتوانیم در مسیر الگو‌گیری از زندگی آن بزرگواران قدم برداریم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اوج زیبایی رابطه پدر و دختری را می‌توان بین پیامبر (ص) و حضرت زهرا (س) دید. اینکه حضرت زهرا (س) طوری با پدر خود رفتار می‌کردند که غم را از دل پدر خود می‌بردند، دختران خیلی خوب می‌توانند این رفتار را در منش و سبک زندگی خود داشته باشند. لذا در این خصوص با حجت الاسلام «صادق گلزاده» استاد حوزه و دانشگاه، معاون فرهنگی و پژوهشی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و رئیس ستاد ساماندهی پاسخگوی دینی و مراکز پاسخگو گفت و گویی انجام دادیم که مشروح آن در ادامه تقدیم حضورتان می شود.

 

چرا روز ولادت حضرت فاطمه (س) را به عنوان روز مادر و زن نامگذاری کردند؟

پرداختن به موضوع زن، مادر، همسر و خانواده از استراتژیک ترین مباحث جامعه دینی به شمار می رود، زن به عنوان دختر، همسر و مادر نقش مهم و استراتژیک در جامعه بشری و صفا و صمیمیت در درون خانواده دارد. اینکه چرا روز تولد حضرت فاطمه (س) را به عنوان روز مادر نامیدند به این دلیل است که برترین زن در نظام هستی و در تمام ادوار و قرون این بانوی بزرگوار است. ایشان مقام عصمت را یک تنه در میان زنان دارند و در جایگاه مادری، همسری و علم و غیب بی بدیل و بی نظیر هستند. انقلاب اسلامی، عزت، عظمت و سربلندی را برای زنان جامعه ما به ارمغان آورد، همیشه به فکر تجلیل و نکوداشت مقام زن و مادر بود. بر همین اساس امام راحل روز ولادت بی بی دو عالم حضرت زهرای مرضیه (س) یعنی بیستم جمادی الثانی را مناسب ترین روز برای تکریم زنان و مقام شامخ مادران اختصاص دادند. روز میلاد حضرت فاطمه (س) یک مناسبت خوب دیگری هم دارد که می توان این روز را به روز زن انقلابی معنا کرد، آن هم تولد سلاله پاک حضرت فاطمه (س) یعنی معمار کبیر انقلاب اسلامی، امام خمینی راحل می باشد؛ بنابراین چه روزی بهتر از روز میلاد زهرای اطهر(س) که بخواهد به عنوان روز زن مطرح شود.

 

با توجه به اینکه پس از رحلت پیامبر اکرم (ص) مأموریت جبرییل تمام شده بود، پس چرا بر حضرت فاطمه (س) نازل می شدند؛ علت ماموریت جبرییل چه بود؟

ما قادر به بیان شان و شخصیت الهی حضرت فاطمه (س) نیستیم اما باید به قدر درک و فهم خودمان سعی کنیم به جنبه هایی از شخصیت و ابعاد زندگی ایشان دست یابیم. وحی مخصوص انبیا است، بر پیامبر اکرم (ص) نیز وحی نازل می شد و حضرت جبرییل امین مامور خاص الهی برای انتقال وحی بودند. در زمان نزول وحی بر رسول خدا ظاهرا برخی از افراد مانند حضرت علی (ع) و حضرت فاطمه (س) جمال نورانی و ملکوتی حضرت جبرییل را در شکل و شمایل فرشتگان مشاهده کرده بودند اما اینکه چرا ارتباط جبریل، نازل شدن وحی بر زمین و دیدار با حضرت فاطمه (س) بعد از رحلت پیامبر قطع نشد، این خود یکی از اسرار عالم بعد از پیامبر عظیم الشان اسلام می باشد. یکی از دلایل این است که حضرت زهرا (س) به دلیل رحلت پدر بزرگوارشان بسیار غمگین و ماتم زده بودند. از سوی دیگر حضرت علی (ع) که تربیت یافته دامن پیامبر اسلام (ص) بودند نیز بسیار غمگین بودند و از سویی قرار بود وصی و خلیفه بلافصل رسول خدا باشند لذا به نقل از حضرات معصومین (ع)، امیرالمومنین (ع) و امام صادق (ع) دلجویی از حضرت فاطمه (س) دلیل نازل شدن جبرییل بر ایشان بود. جبرئيل نزد فاطمه(س) می آمد، و او را دلداری می داد و احوال و مقام های پدرش را برای او بيان می كرد، و از حوادث آينده و غيبی در مورد ظلم های دشمنان به فرزندانش به او خبر می داد.

 

همچنین مباحثی را به فاطمه (س) منتقل می کردند که قرآن و وحی نبود،امام صادق (ع) فرمودند: آنچه حضرت جبرییل به حضرت فاطمه (س) منتقل کردند،صحیفه فاطمیه نام دارد لذا «صحیفه فاطمیه» و «صحیفه علویه» دو مورد از منابع علمی اهل بیت (ع) به شمار می روندکه اسرار امامت در آنها قید شده است. لذا مطابق روايات، مصحف فاطمه(س) كتاب مخصوصی است با مطالبی كه آن مطالب از ناحيه فرشته مخصوص يا جبرئيل به حضرت فاطمه(س) القاء شده، و حضرت علی(ع) آن را نوشته و تدوين كرده است،اين كتاب مشتمل بر حوادث غيبی آينده و اسرار آل محمد(ص) است، و در نزد امامان (ع) دست به دست می گشته، و اكنون در نزد حضرت مهدی(عج) است و هنگام ظهور آن را آشكار می سازد. در واقع چرایی این ارتباط به اراده خداوند برای دلجویی از زهرای مرضیه (س) و انتقال اسرار، معلومات و اطلاعاتی برای شبکه امامت و ولایت بوده است. در واقع صحیفه فاطمیه اسرار و ذخایر علمی اهل بیت (ع) است که توسط علی (ع) نوشته شده است، یعنی از فاصله وفات پیامبر اکرم (ص) تا شهادت فاطمه (س) از مسیر اراده الهی به واسطه جبرییل اسرار فراوانی به بشریت و جامعه اسلامی انتقال یافته است و از طریق اهل بیت (ع) جلوه هایی از آن مفاهیم تبیین شده است.

 

امروزه ولادت حضرت فاطمه (س) تحت الشعاع روز زن قرار گرفته است. چه اقدامی باید صورت بگیرد که وقتی روز زن یا مادر عنوان می شود ناخودآگاه در ذهن عامه مردم حضرت فاطمه (س) تداعی شود؟

به طور کلی باید یک تدبیری برای تعادل بین برنامه های مناسبتی این روز (20 جمادی الثانی) اندیشیده شود. در این روز از یک سو ولادت با سعادت حضرت فاطمه (س) گل سرسبد زنان عالم و سلاله پاکش امام خمینی راحل و از سوی دیگر بزرگداشت روز زن و مقام شامخ مادران است که همگی در دل این روز بزرگ و در گرد شمع فاطمه (س) می چرخند. لذا یکی از راهکارها این است که با محوریت این بانوی بزرگوار شخصیت امام راحل تبیین شود. در واقع عظمت شخصیت امام خمینی (ره) به این دلیل است که وی یادگار و ذریه پاک پیامبر اکرم (ص) و زهرای مرضیه (س) می باشد. از سوی دیگر باید روز مادر را با تبیین شأن و جایگاه مادری حضرت فاطمه (س) ترسیم کرد. در این صورت است که نه تنها ولادت حضرت زهرای مرضیه (س) تحت الشعاع روز مادر قرار نمی گیرد بلکه چتر مهر و مودت فاطمی بر روز مادر سایه می افکند. همچنین برای گرامیداشت مقام و منزلت زنان در این روز بایستی شخصیت زمینی حضرت را برای زنان امروز تبیین و معرفی کنیم.

 

برخی از مقامات و ویژگی های حضرت فاطمه (س) مانند مقام عصمت، علم و غیب، دانش و اسراری که جبرییل به ایشان آموختند، دست نایافتنی هستند ولی برخی از ویژگی ها و شخصیت این بانوی بزرگوار مانند همسرداری، ساده زیستی، فداکاری، ایثار و مباحث تربیتی دست یافتنی می باشند که ما می توانیم به عنوان الگو و اسوه آنها را معرفی و برای زنان امروز تبیین و ترسیم کنیم. در این صورت هم مقام شامخ مادران و زنان را تکریم کردیم و هم از آن شعاع وجودی حضرت فاطمه (س) فاصله نگرفتیم؛ ضمن اینکه معارف فاطمی به ویژه معارف شاد و شادمانه که متناسب با روز میلاد است را نیز باید مطرح کنیم.

 

نکته مهم دیگر در گرامیداشت ولادت حضرت فاطمه (س) این است که ما در برنامه های این روز شور و شعور را با هم داشته باشیم. گاهی در قالب مثلا مدح حضرت فاطمه (س) جلوه هایی از شخصیت و ویژگی های ایشان منتقل می شود در حالی که شعورآفرینی عمدتا در خطابه، سخن و کار علمی صورت می گیرد؛ بنابراین بایستی در روز زن، هم فعالیت های علمی و پژوهشی و هم فعالیت های ترویجی انجام شود و تعادل همان طور که اهل بیت (ع) فرمودند،در مجالس اسلامی حفظ شود و از افراط و تفریطی جلوگیری به عمل آید، یعنی هم مباحث با عمق و پایدار را مطرح کنیم و هم شور و احساس را انتقال دهیم، معنای این سخنان فراموشی روز زن به معنای نکوداشت مقام روز زن نیست بلکه به فرموده امام راحل یعنی زن فاطمه گونه، زن زینب گونه و زن مریم گونه یعنی زنی که الگویش شبکه بانوان برتر عالم بشریت است و در راس این قصه زن زهرا گونه می باشد؛لذا اگر برنامه ها با این شیوه ترسیم و اجرایی شوند، هم مقام زن تجلیل شده و هم شان و جایگاه ولایت بی بی دو عالم حفظ شده است.

 

 به گفته برخی از کارشناسان ابعاد شخصیتی حضرت فاطمه (س) باید معاصرسازی شود منظور از این اقدام چیست؟

ابتدا ما باید از کلی گویی پرهیز کنیم و حتی المقدور به صورت کاربردی که مورد تایید مقام معظم رهبری نیز هست، الگوگیری از سبک زندگی حضرت فاطمه (س) را بررسی و انتقال دهیم. یکی دیگر از اقدامات مهم این است که ما بیاییم بر روی ابعاد شخصیتی این بانوی بزرگوار که قابل الگوگیری هستند به صورت موضوعی کار کنیم، یعنی مفردات راهبردی و کاربردی زندگی ایشان مانند صداقت، ایثار، فداکاری، همسرداری و مباحث تربیتی را جهت الگوگیری افراد جامعه استخراج و تنظیم کنیم؛ مثلا بگوییم که حضرت در باب صداقت یا همسرداری چه راهبردی داشتند، سپس به معارف فاطمی عمل کنیم، مثلا وقتی حضرت می فرمایند «الجار ثم الدار» یعنی اول همسایه سپس خودتان یا وقتی می فرمایند: اگر می خواهید منزلی تهیه کنید ابتدا محیط آن را بررسی کنید،این جملات اثر تربیتی عجیبی دارند؛ اگر همین جمله «الجار ثم الدار» حضرت فاطمه(س) را برای الگوگیری به صورت علمی کالبدشکافی کنیم،کتاب ها و پایان نامه های زیادی می توانیم در این خصوص بنویسیم که کاملا قابلیت الگوگیری پیدا کنند یا ایشان در پشتیبانی از ولایت بی بدیل و بی نظیر بودند و در خطابه های خود امامت، رهبری و زعامت را شیرازه زندگی جامعه اسلامی معرفی می کردند، حال ما چگونه می توانیم در زمینه ولایت مداری از حضرت فاطمه (س) الگوگیری کنیم. ما که نمی توانیم بدون ولایت فقیه مدعی باشیم که ارتباطمان با امام زمان یا مرجعیت دینی ارتباط ولایت مدار است؛ بنابراین نیازمند معاصرسازی اندیشه فاطمی هستیم. حضرت فاطمه (س) که این فرمایشات را برای زمان خود نفرمودند بلکه ما باید آنها را معاصرسازی کنیم یعنی اگر الان حضرت زهرا (س) بودند در زمینه ولایت مداری چه سفارشی می کردند یا چه اقدامی انجام می دادند؟ در واقع به صورت راهبردی و کاربردی اقداماتی در جهت الگوگیری از ابعاد شخصیت حضرت فاطمه (س) انجام دهیم.

 

 بنابراین بحث الگوگیری دامنه بسیار وسیعی دارد که برای فرهنگ سازی آن باید صدها کتاب، مقاله و پایان نامه نوشته شود و بعد از تولید محتوای علمی بسترهای راهبردی و کاربردی معنای بیشتری در تحقق سبک زندگی اسلامی پیدا می کنند لذا هر مقداری که معرفت ما نسبت به حضرت فاطمه (س) افزایش یابد طبیعتا امکان الگوگیری ما از این بانوی بزرگوار بیشتر خواهد بود؛ به همین دلیل گفته اند، زیارت با معرفت داشته باشیم، چون بدون معرفت و شناخت به کمال نمی رسیم، بنابراین باید معرفت و شناخت بی بی دو عالم را چتر حاکم و اساسی الگوگیری بدانیم.

 

 

 

 

 

پایان پیام/35

منبع: شبستان

کلیدواژه: مقام زن و مادر ولادت حضرت فاطمه زهرا س بانوی بزرگوار حضرت فاطمه زهرای مرضیه پیامبر اکرم ولادت حضرت روز مادر اهل بیت فاطمه س روز زن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۸۹۱۳۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تجدید میثاق مسئولان حوزه حج و زیارت با آرمان‌های امام خمینی (قدس سره)

به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، حجت الاسلام و المسلمین سید عبدالفتاح نواب سرپرست حجاج ایرانی به اتفاق آقای سید عباس حسینی رئیس سازمان حج و زیارت و جمعی از کارگزاران و خادمان فرهنگی این حوزه در آستانه اعزام  زائران ایرانی به سرزمین وحی امروز پس از دیدار با مقام معظم رهبری در حسینیه امام خمینی (ره) با حضور در مرقد مطهر امام راحل با آرمان‌های معمار کبیر انقلاب اسلامی تجدید میثاق کردند.

بر اساس این گزارش ، شرکت کنندگان در این آئین معنوی ضمن نثار تاج گل، قرائت فاتحه و ادای احترام به مقام شامخ بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران یاد و خاطره امام خمینی(ره) را گرامی داشتند و با آرمان‌های والای امام راحل عظیم الشان (ره) ، شهدا و رهبر فرزانه انقلاب عهدی دوباره بستند.

حجت الاسلام والمسلمین نواب در مراسم تجدید میثاق با آرمان های امام راحل در جمع نمازگزاران در حرم بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران ، از امام راحل عظیم الشان بعنوان احیاگر حج ابراهیمی یاد و ابراز امیدواری کرد که دست اندرکاران حوزه حج و زیارت با تلاش بیشتر دراجرای مسئولیت سنگین انجام فریضه حج ابراهیمی موفق شوند و ایران اسلامی را سربلند نمایند. 

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت با اشاره به اینکه خدمتگزاران ضیوف الرحمان امسال بدلیل سفر به سرزمین وحی از مشارکت در مراسم سالگرد ارتحال امام امت در ایران عزیز محرومند، افزود: خدا را شاکریم که امروز توفیق دیدار با مقام معظم رهبری و حضور در کنار تربت پاک امام راحل رضوان الله علیه نصیب خدمتگزاران حج شد.

وی به محورهای سخنان مقام معظم رهبری درخصوص شخصیت پیامبر بزرگ الهی حضرت ابراهیم(ع) اشاره کرد و گفت: خداوند این پیامبر عظیم الشان را برای رهایی انسانها فرستاد، هر چند ابراهیم خلیل الرحمان یک پیامبر دل رحم بود ولی در برابر دشمنان خدا از هیچ تلاش و کوششی دریغ نمی ورزید.
   
سرپرست حجاج ایرانی با بیان اینکه درآیات الهی بیش از شصت مورد از حضرت ابراهیم(ع) یاد شده است، گفت: در آیات مختلفی به  پاکبازی و عبادت مخلصانه  اشاره شده که زائران  در کنار خانه خدا  می توانند از آن درس بگیرند.

وی با اشاره به اینکه حضرت ابراهیم(ع)  همسر جوان  و طفل شیرخوار خود را برای اینکه نماز برپا شود در سرزمینی بی آب و علائم حیات قرار داد ، قرار گرفتن قبر حضرت هاجر(س) درطواف خانه خدا را یادآور شد و افزود: سعی  صفا و مروه یادگار این بانو است و ایجاد کننده چشمه زمزم هم حضرت اسماعیل با عنایات الهی بوده است.

وی افزود: زائرانی که به بیت الله الحرام مشرف می شوند پس از طواف بر گرد خانه خدا برای عبادت و راز و نیاز با حضرت حق پشت مقام ابراهیم می ایستند و نماز اقامه می کنند گویا به جناب ابراهیم (ع) اقتداء کرده اند.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در ادامه با اشاره به اینکه ابراهیم خلیل الرحمان مامور می شود که خانه خدا را برای طائفین، قائمین و الرکع السجود پاک و پاکیزه کند، اظهار داشت: اینها همه درس آموزاست. 

وی با اشاره به آیه 102 سوره صافات " إِنِّي أَرَىٰ فِي الْمَنَامِ أَنِّي أَذْبَحُكَ فَانْظُرْ مَاذَا تَرَىٰ  قَالَ يَا أَبَتِ افْعَلْ مَا تُؤْمَرُ  سَتَجِدُنِي إِنْ شَاءَ اللَّهُ مِنَ الصَّابِرِينَ- ای فرزند عزیزم، من در عالم خواب چنین می‌بینم که تو را قربانی (راه خدا) می‌کنم، در این واقعه تو را چه نظری است؟ جواب داد: ای پدر، هر چه مأموری انجام ده که ان شاء اللّه مرا از بندگان با صبر و شکیبا خواهی یافت" تصریح کرد: حضرت اسماعیل(ع) که پر از خواسته ها و آرزوهای جوانی است در پاسخ پدر، بدون لحظه ای درنگ عرضه می دارد که پدر  دستور خداوند را  انجام دهد.

وی افزود: مقام معظم رهبری در سخنان امروز خود با اشاره به اینکه زائران باید اخلاص و وحدت را از حضرت ابراهیم(ع) درس بگیرند، خاطرنشان کرد: ایشان با توجه به عملیات ظفرمند طوفان الاقصی  و وعده صادق فرمودند حج پیش رو حج برائت از نسل کشان و کودک کشان ستم پیشه صهیونیست و ارباب  شان آمریکای جایتکار است. 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • طرح دانشگاه حکمت بنیان در ۱۰ دانشگاه اجرایی شد
  • تجدید میثاق مسوولان حج و زیارت با آرمان‌های امام خمینی (ره)
  • تجدید میثاق مسئولان حوزه حج و زیارت با آرمان‌های امام خمینی (قدس سره)
  • ساخت ١۵٠ هزار واحد مسکونی از ماه آینده آغاز می‌شود
  • برنامه های دهه کرامت حرم حضرت فاطمه معصومه (س) تشریح شد
  • بیرق دهه کرامت بر سر در خانه‌ها نصب شود
  • اعلام برنامه‌های حرم حضرت معصومه (س) به‌مناسبت دهه کرامت/برگزاری جشن‌های دهه کرامت در ۲۰۱ نقطه جهان
  • اعلام برنامه‌های حرم حضرت معصومه (س) به‌مناسبت دهه کرامت
  • پایان پیکار‌های ووشو جوانان دختر مازندران در بابلسر
  • آیت‌الله رمضانی: اسلام گنج وجودی انسان را معرفی می‌کند / ویژگی‌های مسلمان واقعی براساس روایات اهل‌بیت(ع)